fbpx

Jag tyckte det var dags för ett nytt nummer av mitt digitala magasin Bilderavmig Magasin så nu är det publicerat. Du läser det kostnadsfritt här. Klickar du på den rektangulära symbolen i nedre högra hörnet får allt i fullskärm.


Nästa vecka är det dags för Fotomässan igen. Jag brukar skriva ner det jag tycker är mest intressant på förhand, så det gör jag även i år. Precis som tidigare väljer jag att besöka mässan på öppningsdagen, fredag 21 november. Jag viker hela dagen till mässan eftersom jag tycker det är det bästa sättet att göra mässan rättvisa. Det finns så mycket att se och lyssna på. Min erfarenhet är att det krävs en heldag för att hinna ta in det jag vill och dessutom göra "återbesök" i montrar jag sett tidigare under dagen.

Seminarier och aktiviteter

Om du inte använder Lightroom för att hantera dina bilder så rekommenderar jag ett besök på Lokal Scen 1 klockan 10.30. Mattias Karlsson är en utmärkt pedagog och hans föreläsningar är oftast väldigt givande. Hans "Kom igång med Lightroom" är perfekt om Lightroom känns som en främling för dig. Mattias kommer att få dig att vilja lära känna detta oumbärliga verktyg för en fotograf.

I övrigt känner jag att årets utbud av seminarier inte riktigt är gjort för mig. Det är få saker som lockar mig och det mest troliga är att jag sätter mig någonstans spontant när någon fångar min uppmärksamhet.

Utställare

Aifo

Jag fotar med Elinchroms studioblixtar. Därför är det alltid intressant att kika på det som finns i Aifos monter.

Boktorget

En av höjdarna vid varje mässa är att botanisera bland alla böcker som finns till försäljning. Boktorget är en av de platser jag alltid blir kvar en längre stund på.

Canon

Eftersom jag fotar med Canons grejor så försöker jag alltid titta lite extra i deras montrar. Det är dock alltid mycket folk där och oftast orkar jag inte riktigt vänta på att få komma fram till godsakerna.

Kameradoktorn

Förra året köpte jag en Wacom-ritplatta i Kameradoktorns monter. Priset var mycket attraktivt och jag är mycket nöjd med det köpet.

Konstexpo

Det här är en monter för dig som gillar att printa och "nörda in dig" i olika papperstyper. Kunnig och engagerad personal brukar guida bra bland spännande material.

Scandinavian Photo

Kunnig personal och bra erbjudanden brukar alltid locka till något köp. Det blir intressant att se om det finns något jag inte kan motstå i år.

Sammanfattning

Rent innehållsmässigt känns inte årets mässa så där våldsamt intressant men Fotomässan är en stor tillställning som alltid överrraskar. Jag är öppen för att det blir så även i år och åker dit med stor nyfikenhet. Kom gärna fram och hälsa om du ser mig.

Jag har sammanställt några av de viktigaste sakerna ni ska tänka på när ni ska välja fotograf till er bröllop. Min erfarenhet är att om man följer de här råden så ökar chansen att få riktigt fina minnesbilder från bröllopsdagen. Råden finns i Bilderavmig Magasin som du kan läsa gratis längre ner i det här inlägget.

Titta och jämför

På nätet kan du hitta massor av fotografer. Gå igenom deras bilder och hitta den stil som känns rätt för er.

Boka fotograf i tid

Eftersom det är så mycket att tänka på är det lätt att glömma fotografen. Att boka sin bröllopsfotograf tidigt är en trygg investering.

Träffa fotografen

Det blir alltid bättre bilder om fotograf och brudpar träffats innan bröllopsdagen. Då går man igenom förväntningar och önskemål samtidigt som man får en chans att lära känna varandra lite.

Fotografera innan eller efter ceremonin?

Min erfarenhet är att de bästa bröllopsporträtten tas efter vigseln. Då är nerverna inte utanpå kroppen och glädjen finns överallt i luften.


Instagram-logoJag har i dagarna öppnat ett konto på Instagram där du kan följa mitt fotograferande på ett delvis nytt sätt. Det kommer att dyka upp tidigare opublicerade bilder och bilder som jag på olika sätt arbetat med i efterhand.

Sök efter @fotografmagnusstalberg på Instagram eller klicka på den här länken för att nå Fotograf Magnus Stålberg på Instagram.

Idag har jag publicerat premiärnumret av mitt digitala fotomagasin. Där kan du se en del av mina bilder och läsa vad jag tänker kring fotograferande i stort. Dessutom innehåller det här numret en liten bröllopsspecial.

Bilderavmig Magasin är planerat att ges ut med fyra nummer per år. Hör gärna av dig med tankar och synpunkter.

Jag älskar papper och att printa mina bilder. Det digitala mörkrummet kan aldrig bli som det analoga, men det är inget jag saknar. Olika papper och pysslet med att få till utskrifterna är minst lika charmigt.

Det papper jag valt att prova nu är Ilford Galerie Prestige Smooth Pearl 310. Papperet belönades av TIPA 2012 som "Best Fine Art Inkjet Paper". Idag har jag gjort min första print och är väldigt nöjd. Det känns tryggt att kunna erbjuda mina kunder exklusiva utskrifter på det här papperet. Färgerna är fantastiska och papperets tjocklek ger en skön känsla.

Utskrift av bröllopsbild på papperet Ilford Galerie Smooth Pearl 310.

Inför sommaren ombads jag att recensera några fotoböcker åt fotobutiken Foto A-Bild i Falun. Jag lägger ut de korta tankarna kring böckerna även här i bloggen. De två böcker som handlar om Lightroom 4 torde ha nya upplagor klara inom kort, uppdaterade för att bättre beskriva nyss lanserade Lightroom 5.

Omslagsbild på boken Lightroom 4 från början

Lightroom 4 från början

Mattias Karlsson Sjöberg

Moderskeppet är Sveriges ledande aktör när det kommer till utbildning i bildbehandling och bildhantering. Mattias Karlsson Sjöberg är en kompetent pedagog, med en förmåga att förklara det lite knepiga på ett enkelt sätt. Lightroom är ett oumbärligt program för fotografen men vid en första anblick kan det se onödigt krångligt ut. Den här boken går igenom programmet, steg för steg, och ger de grundkunskaper som behövs. Layouten är luftig och boken är mycket lättläst. Ett stort plus är att boken ger tillgång till över tre timmars kostnadsfritt filmmaterial som du når via nätet. Man har helt enkelt valt att erbjuda boken både i text och filmform. Därmed kan du se filmsnuttar på varje kapitel och välja om du vill läsa eller titta till dig den nya kunskapen. Väldigt generöst.

Omslagsbild på boken Lightroom för digitalfotografer

Lightroom 4 för digitalfotografer

Scott Kelby

Den produktive Scott Kelby erbjuder en riktig "tegelsten" när han förklarar Lightroom. Det är ofrånkomligt att göra jämförelsen med Mattias Karlsson Sjöbergs bok om samma program. Den här boken tar i många stycken vid där Mattias bok slutar. Även om Kelby börjar från grunden så ligger fokus på lite mer avancerad användning av Lightroom. Han tittar på konkreta arbetsflöden och praktiska exempel, och allt illustreras med tydliga och omfattande bildexempel. Det är också därför boken boken innehåller nästan 500 sidor. Se den här Lightroom-boken som ett litet uppslagsverk att dyka ner i när du vill veta hur proffsen arbetar. Men använd den inte som kvällsläsning i sängen - åtminstone inte utan hjälm.

Omslagsbild på boken Camera RAW

Camera RAW

Mark Chen

Steget från att fotografera JPG till det mer tekniska RAW-formatet kan kännas långt. Den här boken tar upp för- och nackdelar med RAW-formatet men kommer - föga överraskande - fram till att det är RAW som gäller om man vill ut mesta möjliga av sitt bildmaterial. Om du funderar på att testa RAW-fotografering ger Mark Chens bok en bra introduktion, både teoretiskt och praktiskt. Layouten är inte den bästa men bortser man från det är det här en bra bok i ämnet.

Omslagsbild på bokserien Digitalfotografi

Digitalfotografi

Scott Kelby

Det här är en serie i fyra delar där den första delen är den mest sålda boken någonsin om digitalt fotograferande. Scott Kelby är en produktiv författare av fotoböcker. Han bjuder frikostigt på tips om allt inom fotografering, där den råda tråden är att inte vara teknikfixerad. Den här serien fungerar som uppslagsböcker av tips och tricks. Kelby skriver lättsamt och pedagogiskt, där texterna känns som små kåserier. Både nybörjare och hobbyfotografer kan utveckla sitt fotograferande med den här bokserien.

Omslagsbild på boken Ljussätt, plåta, retuscha

Ljussätt, plåta, retuscha - steg för steg

Scott Kelby

Den som vill lära sig mer om ljussättning och studiofotografering har mycket att hämta i den här boken. Dessutom visar Scott Kelby prov på olika sorters efterarbeten av de bilder han tagit. Upplägget är väldigt enkelt: Först visas slutprodukten, sedan hur ljussättningen såg ut och slutligen fotograferingen och efterarbetet. Boken är lättläst och rikligt illustrerad med exempelbilder. Ett perfekt bokval för den som funderar på att fota i studio men även för den som vill bli bättre på att redigera bilder i efterhand.

Jag har under de senaste dagarna färdigställt en film som visar en del av mina bröllopsbilder.

Vissa bildidéer kräver mer än andra. Den här filmen behövde - bland mycket annat - en modig man med balans och en full måne.

Att skilja äkta vara från falsk är inte lätt. Pirattilllverkningen blomstrar och även om man handlar på "säkra" platser är det ingen garanti för att få äkta produkter. Teknikbloggaren Damien Douxchamps blev misstänksam när han köpt ett Sandisk compact flash-kort från Amazon. Vid en närmare kontroll visade det sig att han fått ett piratkort levererat. Jag kollade mina nya kort omgående och kunde konstatera att mina är äkta. Du kan kontrollera hur det ligger till med dina kort genom att läsa Damien Douxchamps blogg om att skilja falska minneskort från äkta.

Det är dags för Fotomässan igen. Precis som förra året besöker jag mässan på öppningsdagen, fredag 23 november. Jag har kikat igenom programmet och de utställare som är på plats. Det här är min guide för hur jag lägger upp min mässdag.

Jag brukar inleda mitt besök med att gå runt på mässområdet och skaffa mig en överblick. I år lockar ingen föreläsning på förmiddagsprogrammet och därmed har jag ett par timmar till min botanisering.

 

Utställare

Eftersom jag är Canonfotograf brukar jag alltid titta till deras monter lite extra. Den som vill kan ta med sin Canonkamera och få sin kamera rengjord. Det brukar dock ringla långa köer till den servicen så jag brukar avstå.

Kamera & Bild har precis släppt en ny version av sin tematidning "Allt om Canon". Jag hoppas att de säljer den till specialpris.

Generellt gäller - även i år - att utställarna är extremt dåliga på att puffa för sina utställningar på Fotomässans webbplats. Det är verkligen synd. Som besökare har jag massor att välja på. Som enskild utställare är det en liten men viktig insats att ge mig info om vad jag kan få se om jag besöker just deras monter.

 

Seminarier och aktiviteter

Klockan 14.00 på fredagen inleder Joe McNally sin föreläsning. Det här är en fotograf med bred produktion och lång erfarenhet i sitt CV. Jag har läst ett par av McNallys böcker och han är en driven föreläsare. Det här kan bli en bra programpunkt.

Lite olyckligt är det att den föreläsning som börjar 14.30 känns minst lika intressant och därmed krockar med McNallys. Jag tror dock att jag kommer att söka mig till Morten Rygaard när han börjar. Rygaard är en musikfotograf med stor erfarenhet. "Rock ’n’ roll & celebrity photography" heter programpunkten. Jag hoppas på 45 minuter rock'n'roll.

Om jag känner att det är läge för en benvila bänkar jag mig för att lyssna på Benny Ottosson som pratar om att plåta bröllop. Det är alltid roligt att höra erfarenheter från andra bröllopsfotografer. 16.15 börjar den här föreläsningen.

När det gäller de utställningar som alltid finns har jag alltid svårt att på förhand veta vad jag ska titta på. Det brukar ge sig när jag passerar bilderna. Vissa fångar mig, andra inte.

Instagram-logoUnder den närmaste veckan sker en dramatisk förändring av Instagrams webbplats. Den populära bildtjänsten har fram till nu varit i princip helt mobilbaserad. Någon traditionell webbplats har man inte haft. Nu införs användarprofiler som får Instagram att närma sig traditionella sociala medier som Facebook och Twitter.

Här är ett par exempel på hur det kommer att se ut. Vissa profiler har redan fått det nya utseendet:

@cucinadigitale

@mycookingdiary

Mig kan du följa på @magnusstalberg

Omslaget på boken Bilder från Falun med Kristine kyrka i bakgrunden.

Idag kom premiärleveransen av min nya bok. Nu har jag bläddrat i den och det känns riktigt bra.

Den som vill läsa lite mer om min bok Bilder från Falun kan nu göra det på www.bilderfranfalun.se som är bokens officiella webbplats.

Bland annat finns länkar till de nätbutiker som säljer boken och mina tankar kring arbetet med den.

 

Skärmdump från cdon.com på boken Bilder från Falun

För att få en bättre distribution, lägre pris och större spridning har jag valt att ge ut min bok Bilder från Falun i en ny utgåva.

Först ut att ha min bok i sortimentet är cdon.com

Under de närmaste veckorna kommer boken att dyka upp hos övriga nätbokhandlar och Sveriges alla butiker kan också ta hem boken.