fbpx

Eftersom saker är som de är blev det ingen resa till Lofoten under 2020. Därför var det tur att jag var där två gånger 2019 och nu finns en film klar från det första besöket det året. Då var vi där under juli månad.


Med start den 23 november ställer jag ut några bilder i samarbete med Borlänge Bildfestival. Bilderna hänger på Dalarna Science Park och utställningen heter "Lofoten - där och då". Den handlar om en plats jag återvänt till flera gånger de senaste åren. Landskapet, fåglarna och lugnet.

Utställningen pågår nu och fram till början av januari 2020. Det är fri entré.

Översikt av utställningen Lofoten - där och då på Dalarna Science Park i Borlänge. 

Varje år är Svenska Skidspelen i Falun en folkfest som ger många härliga bilder. Årets tävlingar var inget undantag, trots ett intensivt och blött snöväder på söndagsförmiddagen. Jag arbetade som vanligt i organisationen och guidade gästande fotografer. Givetvis hade jag kameran med mig och några av bilderna jag tog finns i filmen.

Lofoten är ett av mina favoritresmål. I augusti 2017 gjorde jag ett nytt besök där. Jag filmade en del under vår resa och till och från under vintern har jag suttit och redigerat materialet. Nu är filmen äntligen färdig.

Vi var där i nästan en vecka och hade en enorm tur med vädret. I väskorna fanns rejält med kläder packade men vi kunde göra alla våra vandringar i kortbyxor. Under de här dagarna siktade vi på att besöka tre toppar. Det blev inte riktigt så eftersom jag och höjder inte alltid fungerar så bra ihop. Enligt mig kom vi ändå tillräckligt högt.


Idag släpptes den efterlängtade uppdateringen av Lightroom som annonserats för en tid sedan. Adobe har jobbat med att öka programmets prestanda och jag har gjort ett par första tester där ett av resultaten är snudd på revolutionerande.

Jag började med att exportera 451 RAW-bilder i till JPG i maximal upplösning. I den förra versionen tog exporten 14 minuter och 22 sekunder. Efter uppgraderingen blev resultatet nästan två minuter bättre: 12 minuter och 33 sekunder.

Men den stora förbättringen är när man bläddrar mellan bilder i "Loupe-view". Där dyker nästa bild upp direkt, utan att den gamla "Loading"-grafiken kommer upp en kortare eller lite längre stund. Nu går det blixtsnabbt.

Adobe säger att förändringarna märks på datorer med minst 12 GB internminne. Min dator har 16.

Jag bestämde mig för att ge mig själv en utmaning under 2018. Därför började jag den 1 januari att publicera en bild per dag på Instagram

Att ta en bild om dagen för att på något sätt göra en årsberättelse känns spännande. Jag har ingen aning om vilken typ av bilder det blir och hur mitt år kommer att se ut när det är slut.

Om du följer mig på Instagram får du se hur det blir.

 

Den 21 januari. God morgon. #2018 #365dagar

Ett inlägg delat av Fotograf Magnus Stålberg (@fotografmagnusstalberg)

För några veckor sedan gjorde jag ett jobb tillsammans med Friskis & Svettis tidning Friskispressen. Temat var träning när man blir äldre. Nu har tidningen kommit. Du kan hämta den gratis hos Friskis & Svettis.

Uppslag i tidningen Friskispressen som handlar om träning för seniorer.
Titelbild på föreläsningen Vägen till en bra bild.

På torsdagen var jag och min fotografkollega Ulf Palm anlitade av Kommunikationskontoret på Falu kommun för att prata om vägen till en bra bild. Vi pratade om vad som gör en bild bra och om vad man kan göra både före, under och efter fotograferingen för att få ett så bra resultat som möjligt.

Jag och Ulf visade exempel på bilder vi tagit genom åren och berättade historierna bakom bilderna. Det blev en intressant eftermiddag med många spännande frågeställningar och funderingar. Att prata bild är alltid roligt.

Sommarens sista bröllopsfotografering gjorde jag i Tibble utanför Leksand i Dalarna. Det var Nilam och Gabriel som gifte sig i strålande sol. Eftersom det regnat hela natten och fram till vigseln får man säga att man hade tur med vädret.

Brudpar i Tibble efter bröllopet. Foto Magnus Stålberg
Brudpar hand i hand efter bröllop i Tibble. Foto Magnus Stålberg

När jag och min sambo besökte Lofoten i maj 2016 var det en fantastisk upplevelse. Vi bestämde att vi skulle resa dit igen. Ett drygt år senare infriade vi vårt löfte och fick möta ett somrigt Lofoten som bjöd på ett strålande väder. 

Även den här gången bodde vi intill havet i en rorbu (fiskestuga), men nu bokstavligen på havet. När vi la oss på kvällarna kunde vi höra vattnet klucka under oss. Vi bodde hos Kraemmervika Rorbuer som varmt rekommderas om du vill besöka Lofoten.

Det blev givetvis en hel del fotograferande även om jag den här gången hade fokus på att uppleva allting utan en kamera framför ögonen. Det stora och vackra i Lofoten är många gånger omöjligt att fånga på bild. Lofoten är, som mycket annat, bäst i verkligheten.

Rorbu i Kraemmervika/Lofoten. Foto Magnus Stålberg
Vy över Ballstad i Lofoten. Foto Magnus Stålberg.
Solnedgång i Kraemmervika i Lofoten. Foto Magnus Stålberg
Måne över en liten fyr i Lofoten. Foto Magnus Stålberg

När Anna och Oskar gifte sig var jag anlitad som fotograf hela dagen. Det var dessutom första gången jag fotade ett bröllop i Torsångs vackra kyrka. Vi tog bröllopsporträtten i Frostbrunnsdalen i Borlänge. Bortsett från en kort skur höll sig regnet borta.

Oskar och Anna i Frostbrunnsdalen. Bröllop. Foto Magnus Stålberg.
Brud i brudklänning går i Frostbrunnsdalen i Borlänge. Foto Magnus Stålberg
brudpar brollop torsang borlange

Den 15 juli gifte sig Jenny och Erik vid Rankhyttans herrgård. De anlitade mig för att ta bröllopsporträtten före vigselceremonin. Vi tog bilderna till intensiv fågelsång. Det kändes nästan som att vara i en tropisk skog.

Brudpar vid Rankhyttans herrgård. Fotograf Magnus Stålberg

Den 8 juli var det bröllop i Svärdsjö kyrka. Det var Anne och Daniel som gifte sig och jag var med som bröllopsfotograf under hela dagen. Vi började på salongen 59 Kvadrat i Falun. Efter det blev det porträttfotografering och ceremoni i Svärdsjö kyrka.

Brudpar Svärdsjö kyrka. Foto: Magnus Stålberg
Brudpar går ut genom kyrkporten i Svärdsjö kyrka. Foto: Magnus Stålberg

Årets första bröllopsuppdrag var i Sundborn där Sofia och Joakim gifte sig. Det blev en fantastisk dag med fotografering före bröllopet, under ceremonin och sedan resan med kyrkbåt till festplatsen.

Bröllop i Sundborn. Mottagning efter vigselceremonin. Foto: Magnus Stålberg
Brudpar i kyrkbåt efter bröllop i Sundborn. Foto: Magnus Stålberg

För drygt ett år sedan gjorde jag en resa till Lofoten. Jag kom hem med massor av bilder och minnen. Alla intryck var svåra att smälta men nu tyckte jag att det var dags för bilderna att få "visa upp sig". Därför har jag gjort en kortfilm som visar lite av det enorma landskap som jag mötte i maj förra året.