fbpx

Eftersom saker är som de är blev det ingen resa till Lofoten under 2020. Därför var det tur att jag var där två gånger 2019 och nu finns en film klar från det första besöket det året. Då var vi där under juli månad.


Varje år är Svenska Skidspelen i Falun en folkfest som ger många härliga bilder. Årets tävlingar var inget undantag, trots ett intensivt och blött snöväder på söndagsförmiddagen. Jag arbetade som vanligt i organisationen och guidade gästande fotografer. Givetvis hade jag kameran med mig och några av bilderna jag tog finns i filmen.

Lofoten är ett av mina favoritresmål. I augusti 2017 gjorde jag ett nytt besök där. Jag filmade en del under vår resa och till och från under vintern har jag suttit och redigerat materialet. Nu är filmen äntligen färdig.

Vi var där i nästan en vecka och hade en enorm tur med vädret. I väskorna fanns rejält med kläder packade men vi kunde göra alla våra vandringar i kortbyxor. Under de här dagarna siktade vi på att besöka tre toppar. Det blev inte riktigt så eftersom jag och höjder inte alltid fungerar så bra ihop. Enligt mig kom vi ändå tillräckligt högt.


När jag och min sambo besökte Lofoten i maj 2016 var det en fantastisk upplevelse. Vi bestämde att vi skulle resa dit igen. Ett drygt år senare infriade vi vårt löfte och fick möta ett somrigt Lofoten som bjöd på ett strålande väder. 

Även den här gången bodde vi intill havet i en rorbu (fiskestuga), men nu bokstavligen på havet. När vi la oss på kvällarna kunde vi höra vattnet klucka under oss. Vi bodde hos Kraemmervika Rorbuer som varmt rekommderas om du vill besöka Lofoten.

Det blev givetvis en hel del fotograferande även om jag den här gången hade fokus på att uppleva allting utan en kamera framför ögonen. Det stora och vackra i Lofoten är många gånger omöjligt att fånga på bild. Lofoten är, som mycket annat, bäst i verkligheten.

Rorbu i Kraemmervika/Lofoten. Foto Magnus Stålberg
Vy över Ballstad i Lofoten. Foto Magnus Stålberg.
Solnedgång i Kraemmervika i Lofoten. Foto Magnus Stålberg
Måne över en liten fyr i Lofoten. Foto Magnus Stålberg

För drygt ett år sedan gjorde jag en resa till Lofoten. Jag kom hem med massor av bilder och minnen. Alla intryck var svåra att smälta men nu tyckte jag att det var dags för bilderna att få "visa upp sig". Därför har jag gjort en kortfilm som visar lite av det enorma landskap som jag mötte i maj förra året.


Världseliten var på plats vid Svenska Skidspelen och även jag var där. Här är några av mina bilder från tävlingarna.

Stina Nilsson prickar målgången perfekt och vinner damernas sprint i Svenska Skidspelen 2017.
Marit Björgen vann damernas masstart över 15 km i Svenska Skidspelen 2017.
Calle Halfvarsson i Svenska Skidspelen 2017.
Martin Johnsrud Sundby i Svenska Skidspelen 2017.
Emil Iversen vann herrarnas masstart över 30 km i Svenska Skidspelen 2017.
Stina Nilsson i närbild vid Svenska Skidspelen 2017.

Jag anlitas ofta av Svenska Mordgåtor och den här gången tog vi ett gäng bilder för att illustrera hur olika karaktärer kan se ut. Det blev några roliga timmar i studion och här är slutresultatet.

Tolv karaktärer i mordgåtor från Svenska Mordgåtor.

Det är inte ofta man får möjligheten att befinna sig på ett fjäll när vinden knappt blåser. En helg i mitten av oktober hade jag turen att göra det. En klarblå himmel och en obefintlig vind var bara det en stor upplevelse. När sedan solen började gå ner inleddes det verkliga skådespelet runt omkring mig. Här är några bilder.

Solnedgång i Sälenfjällen. Fotograf: Magnus Stålberg
Litet träd i solnedgång på Östfjällets topp i Sälen. Fotograf: Magnus Stålberg
Månen tar över i solnedgången på Östfjället i Sälen. Fotograf: Magnus Stålberg

Jag arbetade med skid-VM i nästan två veckor. Det blev innehållsrika dagar som gav många oförglömliga minnen. Hela Falun förändrades. Betydligt fler människor i rörelse. En varm och förväntansfull stämning under mästerskapets alla dagar. Med min kamera försökte jag hitta den där speciella känslan så att den ska få finnas kvar även när VM lämnat Falun. Den här filmen visar mina bilder av skid-VM.


Den här dagen tillhörde Charlotte Kalla. 10 km fri stil vid skid-VM i Falun var loppet när det skulle ske. Hon skulle ta guld. Förutsättningarna var hennes: rätt distans och fristilsåkning.

Jag såg det redan på uppvärmningen. Blicken. Hon var trygg. Hon var säker. Och efter den första stigningen var det ingen tvekan: idag var dagen. Det blev en överlägsen seger. Hon vann med hela 41 sekunder. Ett makalöst guldlopp. Jag fick uppleva det på nära håll med min kamera. Ett minne för livet.

Charlotte Kalla efter första backen vid skid-VM i Falun.

Måndagen den 4 augusti blåste vindarna så att det enorma rökmolnet från skogsbranden i Västmanland nådde Falun. En blå himmel blev plötsligt allt mörkare. Solen ändrade färg och fick en rosaliknande kulör när den lyste genom röken. Till slut kunde den inte tränga igenom och det blev märkligt dunkelt över hela Falun.

Jag gick upp i tornet på Gamla Brandstation och tog den här panoramabilden som är ett försök att beskriva den storhet som molnet utgjorde. Det var något ödesmättat och samtidigt fascinerande över det som skedde. Rent visuellt var det mäktigt men konsekvenserna av branden och all rök har givetvis bara varit negativa.

Brandröken från Västmanland når Falun. Fotograf Magnus Stålberg.

Precis när värmen kom under sommaren 2014 var jag och Michaela ute på en fotosession i sommarkvällen. Det var några år sedan vi fotade ihop senast och då var det i studion. Nu försökte vi hinna med så mycket som möjligt under den tid sommarkvällen är som bäst.

Michaela vid en ek. Fotograf Magnus Stålberg.
Michaela med tatuering. Fotograf Magnus Stålberg.
Michaela kommer ut ur skogen och säger tittut. Fotograf Magnus Stålberg.

I sommarkvällens varma solljus gick jag runt i Säterdalen den 10 juni och tittade på de bilar som kommit för att vara med under den bilkväll som arrangerades. Även om jag inte är känd som någon bilfanatiker är det härligt att betrakta alla välvårdade bilar. Som fotograf finns massor av motiv och vinklar att fånga.

Interiör på en välvårdad klassiker.

Elvis underhåller i baksätet på en bil.

En klassisk bubbla med folkvagnens klassiska motorljud.

Plyschtärningar i vindrutan finns i varje välvårdad raggarbil.

Skådespelerskan Lina Leandersson kom till min studio för att ta profilbilder. Lina är mest känd för sin roll som vampyren Eli i filmen Låt den rätte komma in.

Lina Leandersson vid en stol.
Halvbildsporträtt av Lina Leandersson.

Skådespelaren Jakob Fahlstedt anlitade mig för att ta lite olika porträtt. Det blev en rolig stund i studion. Slutresultatet blev ett helt gäng bilder med olika uttryck och bildspråk. Här är ett par av de "vanliga" porträtt jag tog.

Jakob Fahlstedt fotad av fotograf Magnus Stålberg i Falun.
Jakob Fahlstedt fotad av fotograf Magnus Stålberg i Falun.
Jakob Fahlstedt fotad av fotograf Magnus Stålberg i Falun.