fbpx

Det torde vara en tidsfråga innan Adobe släpper den officiella versionen av Lightroom 5. Betaversionen har funnits tillgänglig sedan i april men den kommer att sluta fungera den sista juni. Snart är alltså väntan troligen över.

Jag har testjobbat med betan ända sedan den släpptes och tänkte skriva ner mina tankar kring för- och nackdelar med den. Dessutom har jag några önskemål som gärna får dyka upp i den slutgiltiga versionen.

Fortfarande en minnesätare

Lightroom är ett minnsslukande program. Jag kör idag både 32- och 64-bitars versionen av Lightroom 4 på Windows 7-datorer. Ett återkommande och frustrerande problem är de minnesproblem som uppstår i samband med export av bilder. Det uppstår alltid när jag arbetat i programmet ett tag och försöker göra mina exporter. Att exportera bilder direkt när jag startat programmet är aldrig några problem. Därför är lösningen att stänga Lightroom och öppna det igen. Den lösningen är givetvis inte bra och mest frustrerande och tidsödande.

Hur fungerar då det här i Lightroom 5? Ja, jag har provocerat programmet genom att redigera massor av bilder och hoppa mellan de olika modulerna. Jag har även startat programmet och rätt snabbt valt att göra exporterna. Tyvärr finns exportproblemet kvar. Det är inte okej och Adobe har tidigare inte haft något bra svar på varför de inträffar och hur man ska förhindra dem.

Initialt upplevde jag betaversionen som klart snabbare än Lightroom 4. Jag har reviderat den uppfattningen något, men fortfarande tycker jag att programmet svarar mer direkt på justeringar med de olika reglagen. Det ska sägas att jag inte jobbat med en jättestor katalog när jag testat, men Adobe säger att katalogens storlek inte ska ha någon betydelse.

Det finns dock en sak som jag inte gillar och det är att programmet "fryser" betydligt oftare nu än tidigare. Allt är låst under några sekunder men sedan är allt som vanligt igen. Exakt vad det beror på vet jag inte. Jag gör en liten reservation för att min 32-bitarsdator är boven i dramat men kanske är ni fler som märkt samma sak?

Lagningspenseln är en stor förbättring

Något som däremot fungerar bra är den nya lagningspenseln. Den är fortfarande inte lika avancerad som i Photoshop men nu går det att göra betydligt fler justeringar direkt i Lightroom, utan att ta vägen via Photoshop. Det snabbar utan tvekan upp arbetsflödet.

Möjligheten att "måla med ljus" som de radiala filtren ger är också en stor förbättring. Jag har använt det mycket och funktionen minskar även det utflykterna till Photoshop.

Den automatiska upprättningsfunktionen gillar jag. Oftast fungerar den utmärkt och justerar perspektivfel i bilderna.

En av de kanske viktigaste nya funktionerna är de så kallade smarta tumnaglarna. Dessa gör det möjligt att jobba med bilderna även om du inte har originalfilerna med dig. Det enda du behöver göra är att skapa de här smarta tumnaglarna när du är ansluten till originalfilerna, exempelvis om de ligger på en extern disk. Sedan kan du sätta dig på tåget eller flyget och jobba med bilderna. Otroligt praktiskt.

Just nu räknar jag dagarna. När som helst kommer förhoppningsvis Adobes besked att Lightroom 5 är klart att börja säljas. Då hoppas jag att de gjort en översyn av minnesproblemet. Dessutom får de gärna - som de brukar - släppa några helt nya funktioner som krydda.