Lightroom
Idag släpptes den efterlängtade uppdateringen av Lightroom som annonserats för en tid sedan. Adobe har jobbat med att öka programmets prestanda och jag har gjort ett par första tester där ett av resultaten är snudd på revolutionerande.
Jag började med att exportera 451 RAW-bilder i till JPG i maximal upplösning. I den förra versionen tog exporten 14 minuter och 22 sekunder. Efter uppgraderingen blev resultatet nästan två minuter bättre: 12 minuter och 33 sekunder.
Men den stora förbättringen är när man bläddrar mellan bilder i "Loupe-view". Där dyker nästa bild upp direkt, utan att den gamla "Loading"-grafiken kommer upp en kortare eller lite längre stund. Nu går det blixtsnabbt.
Adobe säger att förändringarna märks på datorer med minst 12 GB internminne. Min dator har 16.
Idag har Adobe lanserat sin app Lightroom Mobile till iPad. Alla som har en iPad2 eller senare, samt ett Adobe Creative Cloud-abonnemang, kan använda den nya appen.
Jag har testat och det första intrycket är att användningsområdet är väldigt begränsat. Just nu kan jag bara se ett område där Lightroom Mobile är användbart för min del och det är när jag vill visa och välja bilder från ett uppdrag tillsammans med kunden.
När jag laddat över mina bilder från en fotosession till mitt stationära Lightroom kan jag sedan synka min iPad via Lightroom Mobile genom att använda kollektioner. Efter det kan jag tillsammans med kunden sitta och gå igenom bilderna på iPaden och välja de bilder som jag ska arbeta vidare med. Jag kan flagga dem och även göra en del grundläggande redigering, om jag vill det. Allt synkas sedan via Creative Cloud och när jag är tillbaka vid min dator kan jag göra det huvudsakliga bildarbetet.
Lightroom Mobile är en bonusprodukt i nuläget. Appen revolutionerar inte mitt arbetsflöde men tillför ändå något jag tror kan vara användbart.
Fotnot: På bilden är det en väsentlig skillnad på bildens utseende i min skärm respektive iPad. Det beror på att det inte går att kalibrera en iPad i nuläget.
Jag har haft Lightroom som bildhanterare ända sedan den första versionen kom. När Lightroom 4 kom började jag få en hel del problem i arbetsflödet. Bildexporter blev ofullständiga och följdes ofta av "Out of memory"-meddelanden. Onödigt envis tyckte jag ändå att mina 4 GB internminne borde räcka. Det hade det ju gjort tidigare.
När Lightroom 5 kom 2013 hoppades jag bli kvitt problemen men de blev snarare värre. När jag till slut valde att uppgradera till 8 GB försvann alla problem och Lightroom började fungera som jag ville. Därför är min rekommendation att inte använda Lightroom på datorer som har mindre än 8 GB minne. Programmet gör sig inte själv rättvisa då.
Jag hann nätt och jämnt skriva mitt inlägg om en förestående lansering av Lightroom 5 förrän den skedde. Idag meddelar Adobe att Lightroom 5 finns att köpa.
Det ska bli väldigt intressant att köra den skarpa versionen. Jag installerar programmet omgående och återkommer med mina erfarenheter inom kort.
Det torde vara en tidsfråga innan Adobe släpper den officiella versionen av Lightroom 5. Betaversionen har funnits tillgänglig sedan i april men den kommer att sluta fungera den sista juni. Snart är alltså väntan troligen över.
Jag har testjobbat med betan ända sedan den släpptes och tänkte skriva ner mina tankar kring för- och nackdelar med den. Dessutom har jag några önskemål som gärna får dyka upp i den slutgiltiga versionen.
Fortfarande en minnesätare
Lightroom är ett minnsslukande program. Jag kör idag både 32- och 64-bitars versionen av Lightroom 4 på Windows 7-datorer. Ett återkommande och frustrerande problem är de minnesproblem som uppstår i samband med export av bilder. Det uppstår alltid när jag arbetat i programmet ett tag och försöker göra mina exporter. Att exportera bilder direkt när jag startat programmet är aldrig några problem. Därför är lösningen att stänga Lightroom och öppna det igen. Den lösningen är givetvis inte bra och mest frustrerande och tidsödande.
Hur fungerar då det här i Lightroom 5? Ja, jag har provocerat programmet genom att redigera massor av bilder och hoppa mellan de olika modulerna. Jag har även startat programmet och rätt snabbt valt att göra exporterna. Tyvärr finns exportproblemet kvar. Det är inte okej och Adobe har tidigare inte haft något bra svar på varför de inträffar och hur man ska förhindra dem.
Initialt upplevde jag betaversionen som klart snabbare än Lightroom 4. Jag har reviderat den uppfattningen något, men fortfarande tycker jag att programmet svarar mer direkt på justeringar med de olika reglagen. Det ska sägas att jag inte jobbat med en jättestor katalog när jag testat, men Adobe säger att katalogens storlek inte ska ha någon betydelse.
Det finns dock en sak som jag inte gillar och det är att programmet "fryser" betydligt oftare nu än tidigare. Allt är låst under några sekunder men sedan är allt som vanligt igen. Exakt vad det beror på vet jag inte. Jag gör en liten reservation för att min 32-bitarsdator är boven i dramat men kanske är ni fler som märkt samma sak?
Lagningspenseln är en stor förbättring
Något som däremot fungerar bra är den nya lagningspenseln. Den är fortfarande inte lika avancerad som i Photoshop men nu går det att göra betydligt fler justeringar direkt i Lightroom, utan att ta vägen via Photoshop. Det snabbar utan tvekan upp arbetsflödet.
Möjligheten att "måla med ljus" som de radiala filtren ger är också en stor förbättring. Jag har använt det mycket och funktionen minskar även det utflykterna till Photoshop.
Den automatiska upprättningsfunktionen gillar jag. Oftast fungerar den utmärkt och justerar perspektivfel i bilderna.
En av de kanske viktigaste nya funktionerna är de så kallade smarta tumnaglarna. Dessa gör det möjligt att jobba med bilderna även om du inte har originalfilerna med dig. Det enda du behöver göra är att skapa de här smarta tumnaglarna när du är ansluten till originalfilerna, exempelvis om de ligger på en extern disk. Sedan kan du sätta dig på tåget eller flyget och jobba med bilderna. Otroligt praktiskt.
Just nu räknar jag dagarna. När som helst kommer förhoppningsvis Adobes besked att Lightroom 5 är klart att börja säljas. Då hoppas jag att de gjort en översyn av minnesproblemet. Dessutom får de gärna - som de brukar - släppa några helt nya funktioner som krydda.
Adobe har släppt betaversionen till Lightroom 5 och jag har testat den intensivt i några timmar. Mitt absolut starkaste intryck är att programmet arbetar betydligt snabbare än i den förra versionen. Det är ett helt annat flyt i reglage och en följsamhet i bilduppdateringarna som inte alls fungerade bra i Lightroom 4.
Det jag gillar bäst i den här versionen är möjligheten att redigera bilder offline. Tidigare har det inte gått att göra annat än att redigera nyckelord och annan metadata på bilder man inte haft tillgång till. Om man jobbat med externa hårddiskar har det här inte känts optimalt. Nu går det utmärkt att jobba med bilderna med hjälp av smarta förhandsvisningsbilder. När du sedan ansluter disken med originalfilerna kan du slutföra bildarbetet genom att exempelvis exportera bilderna.
När det gäller nya redigeringsfunktioner så är den nya lagningspenseln nog den största förbättringen. Att kunna "måla" ändringar istället för att som tidigare endast ha kunnat punktändra fläckar och andra delar i bilden gör att man får ännu en anledning att inte starta Photoshop för att göra det man vill.
Andra förändringar i korthet:
- Nu finns en autofunktion för att räta upp bilder med sneda perspektiv. Funktionen har tidigare varit helt manuell men nu kan ett knapptryck räcka för att räta upp en bild.
- Cirkulära toningar (Radial gradients) kan placeras ut var som helst i bilderna. Därmed kan exempelvis vinjetteringar göras som sätter fokus på vilken punkt som helst i bilden. Eftersom verktyget i övrigt ser ut som justeringspenseln och det tidigare toningsverktyget man man även ändra kontrast, färgmättnad, klarhet och andra parametrar som vi känner igen i programmet sedan tidigare.
- Bildspelsfunktionen har förändrats så att det numera går att ha med video i bildspelen.
- Bokmodulen (använder inte den för egen del) är också delvis omgjord.
Betan fungerar fram till i juni och senast då kan vi nog räkna med att den skarpa versionen kommer. Då finns säkert ytterligare någon intressant nyhet med. Adobe brukar skaka fram något extra till den stora lanseringen.
I den senaste uppgraderingen av Lightroom finns - som vanligt - en del buggfixar och stöd för nya kameror och objektiv.
Jag har inte hunnit testköra så mycket ännu och vet inte om prestandan förbättrats, något som brukar vara fallet i de tidigaste uppgraderingarna av nya versioner.
Idag berättar Adobe att de släpper Lightroom 4.1. Flera buggar är borttagna och dessutom har man utökat möjligheten att korrigera kromatisk aberration (färgblödning). Det här är en klar förbättring som jag ser det. När Lightroom 4 släpptes hade man tagit bort några reglage och ersatt dem med en ruta som man kunde markera om man ville ha hjälp att få bort kromatisk aberration. Funktionen gjorde många gånger ett bra jobb men ibland funkade det inte alls. Nu återkommer fler reglage och det är välkommet.
Du kan ladda ner Lightroom 4.1 här.
När jag tog upp en äldre bild i Lightroom 4 fick jag en aha-upplevelse när jag lät den nya rawmotorn hantera min bild. Jag har försökt återskapa det ögonblicket i en film där jag visar vilken skillnad det blir när man användar de nya algoritmer som Adobe tagit fram för att på ett bättre sätt tolka RAW-filer.
Idag lanserar Adobe Lightroom 4. Jag har testat det sedan betan släpptes för en dryg månad sedan och jag vill påstå att det här versionsbytet är revolutionerande. Adobe har utvecklat raw-konverteringen ännu ett steg och resultatet blir fantastiska bilder. Även Photoshop kommer att få ta del av dessa förbättringar när CS6 släpps senare i år.
Som vanligt kan du prova en fullversion av programmet i 30 dagar. Här hämtar du Lightroom 4 (Adobes officiella sida).
Adobe har publicerat en ny artikel om hur man optimerar Lightroom och får programmet att arbeta effektivare och därmed snabbare. Länken visar hur du gör Lightroom snabbare.
Scott Kelby och Matt Kloskowski har en tajt relation med Adobe och duon är extremt flitig med att producera små filmer om främst Lightroom och Photoshop. Syftet är givetvis att få så många som möjligt att använda så många av Adobes program som möjligt. Dagens länktips är inget undantag.
Det diskuteras ofta om skillnaden mellan Bridge och Lightroom. Finns det någon skillnad? Alla som använt de två programmen vet att skillnaderna är många och att Lightroom är överlägset för en fotograf. Nu har Scott Kelby och Matt Kloskowski gjort hela 100 klipp som visar varför Lightroom är bättre än Bridge. Adobe har givetvis ett finger med i spelet, men trots det tycker jag att sidan är värd att besöka.
100 Ways Adobe Lightroom Kicks Adobe Bridge’s A$$ for Photographers!
Idag har den senaste uppgraderingen av Lightroom blivit officiell. Du hittar Lightroom 3.4 på den här sidan:
http://www.adobe.com/downloads/updates/
På samma sida finns även den senaste versionen av Camera Raw.
Ett problem jag stötte på en gång var att vitbalansen inte förändrades när jag synkade den. Den bild jag utgick ifrån hade bra vitbalans men trots att jag markerade övriga bilder och valde att synka enbart vitbalansen så ändrades inga värden.
Vad beror det här på? Jo, om vitbalansen står på "As shot" på den bild som är referensbild fungerar inte synkningen. Du måste ändra till "Custom" och sedan genomföra synkningen för att få den att fungera.
Det var inte utan viss besvikelse jag noterade att brusnivån i bilderna från min Canon EOS 7D var väldigt hög. När jag satt i Lightroom och arbetade med bilderna undrade jag om det var något fel på min kamera. Efter att ha haft kameran i ett par veckor läste jag dock flera artiklar om att Lightroom i nuvarande version (2.5) inte har något utvecklat stöd för RAW-bilder från 7D. Det finns en betaprofil men alldeles uppenbart är den direkt ofullständig och inte i närheten av färdig. Fullt stöd har utlovats av Adobe i version 2.6. Den versionen är förhoppningsvis inte allt för långt borta.