fbpx

lightroom-5-betaAdobe har släppt betaversionen till Lightroom 5 och jag har testat den intensivt i några timmar. Mitt absolut starkaste intryck är att programmet arbetar betydligt snabbare än i den förra versionen. Det är ett helt annat flyt i reglage och en följsamhet i bilduppdateringarna som inte alls fungerade bra i Lightroom 4.

Det jag gillar bäst i den här versionen är möjligheten att redigera bilder offline. Tidigare har det inte gått att göra annat än att redigera nyckelord och annan metadata på bilder man inte haft tillgång till. Om man jobbat med externa hårddiskar har det här inte känts optimalt. Nu går det utmärkt att jobba med bilderna med hjälp av smarta förhandsvisningsbilder. När du sedan ansluter disken med originalfilerna kan du slutföra bildarbetet genom att exempelvis exportera bilderna.

När det gäller nya redigeringsfunktioner så är den nya lagningspenseln nog den största förbättringen. Att kunna "måla" ändringar istället för att som tidigare endast ha kunnat punktändra fläckar och andra delar i bilden gör att man får ännu en anledning att inte starta Photoshop för att göra det man vill.

Andra förändringar i korthet:

  • Nu finns en autofunktion för att räta upp bilder med sneda perspektiv. Funktionen har tidigare varit helt manuell men nu kan ett knapptryck räcka för att räta upp en bild.
  • Cirkulära toningar (Radial gradients) kan placeras ut var som helst i bilderna. Därmed kan exempelvis vinjetteringar göras som sätter fokus på vilken punkt som helst i bilden. Eftersom verktyget i övrigt ser ut som justeringspenseln och det tidigare toningsverktyget man man även ändra kontrast, färgmättnad, klarhet och andra parametrar som vi känner igen i programmet sedan tidigare.
  • Bildspelsfunktionen har förändrats så att det numera går att ha med video i bildspelen.
  • Bokmodulen (använder inte den för egen del) är också delvis omgjord.

Betan fungerar fram till i juni och senast då kan vi nog räkna med att den skarpa versionen kommer. Då finns säkert ytterligare någon intressant nyhet med. Adobe brukar skaka fram något extra till den stora lanseringen.