fbpx

Det är dags för Fotomässan igen. Precis som förra året besöker jag mässan på öppningsdagen, fredag 23 november. Jag har kikat igenom programmet och de utställare som är på plats. Det här är min guide för hur jag lägger upp min mässdag.

Jag brukar inleda mitt besök med att gå runt på mässområdet och skaffa mig en överblick. I år lockar ingen föreläsning på förmiddagsprogrammet och därmed har jag ett par timmar till min botanisering.

 

Utställare

Eftersom jag är Canonfotograf brukar jag alltid titta till deras monter lite extra. Den som vill kan ta med sin Canonkamera och få sin kamera rengjord. Det brukar dock ringla långa köer till den servicen så jag brukar avstå.

Kamera & Bild har precis släppt en ny version av sin tematidning "Allt om Canon". Jag hoppas att de säljer den till specialpris.

Generellt gäller - även i år - att utställarna är extremt dåliga på att puffa för sina utställningar på Fotomässans webbplats. Det är verkligen synd. Som besökare har jag massor att välja på. Som enskild utställare är det en liten men viktig insats att ge mig info om vad jag kan få se om jag besöker just deras monter.

 

Seminarier och aktiviteter

Klockan 14.00 på fredagen inleder Joe McNally sin föreläsning. Det här är en fotograf med bred produktion och lång erfarenhet i sitt CV. Jag har läst ett par av McNallys böcker och han är en driven föreläsare. Det här kan bli en bra programpunkt.

Lite olyckligt är det att den föreläsning som börjar 14.30 känns minst lika intressant och därmed krockar med McNallys. Jag tror dock att jag kommer att söka mig till Morten Rygaard när han börjar. Rygaard är en musikfotograf med stor erfarenhet. "Rock ’n’ roll & celebrity photography" heter programpunkten. Jag hoppas på 45 minuter rock'n'roll.

Om jag känner att det är läge för en benvila bänkar jag mig för att lyssna på Benny Ottosson som pratar om att plåta bröllop. Det är alltid roligt att höra erfarenheter från andra bröllopsfotografer. 16.15 börjar den här föreläsningen.

När det gäller de utställningar som alltid finns har jag alltid svårt att på förhand veta vad jag ska titta på. Det brukar ge sig när jag passerar bilderna. Vissa fångar mig, andra inte.