fbpx

Inför sommaren ombads jag att recensera några fotoböcker åt fotobutiken Foto A-Bild i Falun. Jag lägger ut de korta tankarna kring böckerna även här i bloggen. De två böcker som handlar om Lightroom 4 torde ha nya upplagor klara inom kort, uppdaterade för att bättre beskriva nyss lanserade Lightroom 5.

Omslagsbild på boken Lightroom 4 från början

Lightroom 4 från början

Mattias Karlsson Sjöberg

Moderskeppet är Sveriges ledande aktör när det kommer till utbildning i bildbehandling och bildhantering. Mattias Karlsson Sjöberg är en kompetent pedagog, med en förmåga att förklara det lite knepiga på ett enkelt sätt. Lightroom är ett oumbärligt program för fotografen men vid en första anblick kan det se onödigt krångligt ut. Den här boken går igenom programmet, steg för steg, och ger de grundkunskaper som behövs. Layouten är luftig och boken är mycket lättläst. Ett stort plus är att boken ger tillgång till över tre timmars kostnadsfritt filmmaterial som du når via nätet. Man har helt enkelt valt att erbjuda boken både i text och filmform. Därmed kan du se filmsnuttar på varje kapitel och välja om du vill läsa eller titta till dig den nya kunskapen. Väldigt generöst.

Omslagsbild på boken Lightroom för digitalfotografer

Lightroom 4 för digitalfotografer

Scott Kelby

Den produktive Scott Kelby erbjuder en riktig "tegelsten" när han förklarar Lightroom. Det är ofrånkomligt att göra jämförelsen med Mattias Karlsson Sjöbergs bok om samma program. Den här boken tar i många stycken vid där Mattias bok slutar. Även om Kelby börjar från grunden så ligger fokus på lite mer avancerad användning av Lightroom. Han tittar på konkreta arbetsflöden och praktiska exempel, och allt illustreras med tydliga och omfattande bildexempel. Det är också därför boken boken innehåller nästan 500 sidor. Se den här Lightroom-boken som ett litet uppslagsverk att dyka ner i när du vill veta hur proffsen arbetar. Men använd den inte som kvällsläsning i sängen - åtminstone inte utan hjälm.

Omslagsbild på boken Camera RAW

Camera RAW

Mark Chen

Steget från att fotografera JPG till det mer tekniska RAW-formatet kan kännas långt. Den här boken tar upp för- och nackdelar med RAW-formatet men kommer - föga överraskande - fram till att det är RAW som gäller om man vill ut mesta möjliga av sitt bildmaterial. Om du funderar på att testa RAW-fotografering ger Mark Chens bok en bra introduktion, både teoretiskt och praktiskt. Layouten är inte den bästa men bortser man från det är det här en bra bok i ämnet.

Omslagsbild på bokserien Digitalfotografi

Digitalfotografi

Scott Kelby

Det här är en serie i fyra delar där den första delen är den mest sålda boken någonsin om digitalt fotograferande. Scott Kelby är en produktiv författare av fotoböcker. Han bjuder frikostigt på tips om allt inom fotografering, där den råda tråden är att inte vara teknikfixerad. Den här serien fungerar som uppslagsböcker av tips och tricks. Kelby skriver lättsamt och pedagogiskt, där texterna känns som små kåserier. Både nybörjare och hobbyfotografer kan utveckla sitt fotograferande med den här bokserien.

Omslagsbild på boken Ljussätt, plåta, retuscha

Ljussätt, plåta, retuscha - steg för steg

Scott Kelby

Den som vill lära sig mer om ljussättning och studiofotografering har mycket att hämta i den här boken. Dessutom visar Scott Kelby prov på olika sorters efterarbeten av de bilder han tagit. Upplägget är väldigt enkelt: Först visas slutprodukten, sedan hur ljussättningen såg ut och slutligen fotograferingen och efterarbetet. Boken är lättläst och rikligt illustrerad med exempelbilder. Ett perfekt bokval för den som funderar på att fota i studio men även för den som vill bli bättre på att redigera bilder i efterhand.