fbpx

Det finns stunder när jag undrar hur jag överhuvudtaget kunde hantera mina bilder på den tiden Adobes Lightroom ännu inte fanns. När programmet kom innebar det en revolution. Plötsligt kunde bilder från ett helt fototillfälle arkiveras och bearbetas på en bråkdel av den tid som krävts tidigare. Å andra sidan hade det inte funnits ett program som gjorde det Lightroom kunde.

Numera är Lightroom en så naturlig del i bildhanterandet att jag inte ens tänker på det. Skulle någon ta programmet ifrån med skulle det bli kaos. Det är så mycket med Lightroom som jag gillar. Bara en sådan sak som att titta på bilderna är en fröjd. Allt ser så snyggt ut och självförtroendet som fotograf får sig alltid en rejäl puff uppåt när de nytagna bilderna dyker upp på skärmen.

Man får snabbt ett stort antal bilder. Med Lightroom är det lätt att hålla ordning och hitta bland bilderna om man är disciplinerad och konsekvent när det gäller att märka bilderna med nyckelord. Gör man det rätt från början blir det ett rent nöje att försöka hitta alla bilder man tagit på tant Agda eller nyckelpigor.

Om du ännu inte börjat använda Lightroom erbjuder Adobe en testversion på 30 dagar. Den är fullt fungerande, utan begränsningar. Numera finns även programmet på svenska.