För några veckor sedan gjorde jag ett jobb tillsammans med Friskis & Svettis tidning Friskispressen. Temat var träning när man blir äldre. Nu har tidningen kommit. Du kan hämta den gratis hos Friskis & Svettis.

Uppslag i tidningen Friskispressen som handlar om träning för seniorer.
Titelbild på föreläsningen Vägen till en bra bild.

På torsdagen var jag och min fotografkollega Ulf Palm anlitade av Kommunikationskontoret på Falu kommun för att prata om vägen till en bra bild. Vi pratade om vad som gör en bild bra och om vad man kan göra både före, under och efter fotograferingen för att få ett så bra resultat som möjligt.

Jag och Ulf visade exempel på bilder vi tagit genom åren och berättade historierna bakom bilderna. Det blev en intressant eftermiddag med många spännande frågeställningar och funderingar. Att prata bild är alltid roligt.

Sommarens sista bröllopsfotografering gjorde jag i Tibble utanför Leksand i Dalarna. Det var Nilam och Gabriel som gifte sig i strålande sol. Eftersom det regnat hela natten och fram till vigseln får man säga att man hade tur med vädret.

Brudpar i Tibble efter bröllopet. Foto Magnus Stålberg
Brudpar hand i hand efter bröllop i Tibble. Foto Magnus Stålberg

När jag och min sambo besökte Lofoten i maj 2016 var det en fantastisk upplevelse. Vi bestämde att vi skulle resa dit igen. Ett drygt år senare infriade vi vårt löfte och fick möta ett somrigt Lofoten som bjöd på ett strålande väder. 

Även den här gången bodde vi intill havet i en rorbu (fiskestuga), men nu bokstavligen på havet. När vi la oss på kvällarna kunde vi höra vattnet klucka under oss. Vi bodde hos Kraemmervika Rorbuer som varmt rekommderas om du vill besöka Lofoten.

Det blev givetvis en hel del fotograferande även om jag den här gången hade fokus på att uppleva allting utan en kamera framför ögonen. Det stora och vackra i Lofoten är många gånger omöjligt att fånga på bild. Lofoten är, som mycket annat, bäst i verkligheten.

Rorbu i Kraemmervika/Lofoten. Foto Magnus Stålberg
Vy över Ballstad i Lofoten. Foto Magnus Stålberg.
Solnedgång i Kraemmervika i Lofoten. Foto Magnus Stålberg
Måne över en liten fyr i Lofoten. Foto Magnus Stålberg

När Anna och Oskar gifte sig var jag anlitad som fotograf hela dagen. Det var dessutom första gången jag fotade ett bröllop i Torsångs vackra kyrka. Vi tog bröllopsporträtten i Frostbrunnsdalen i Borlänge. Bortsett från en kort skur höll sig regnet borta.

Oskar och Anna i Frostbrunnsdalen. Bröllop. Foto Magnus Stålberg.
Brud i brudklänning går i Frostbrunnsdalen i Borlänge. Foto Magnus Stålberg
brudpar brollop torsang borlange

Den 15 juli gifte sig Jenny och Erik vid Rankhyttans herrgård. De anlitade mig för att ta bröllopsporträtten före vigselceremonin. Vi tog bilderna till intensiv fågelsång. Det kändes nästan som att vara i en tropisk skog.

Brudpar vid Rankhyttans herrgård. Fotograf Magnus Stålberg

Den 8 juli var det bröllop i Svärdsjö kyrka. Det var Anne och Daniel som gifte sig och jag var med som bröllopsfotograf under hela dagen. Vi började på salongen 59 Kvadrat i Falun. Efter det blev det porträttfotografering och ceremoni i Svärdsjö kyrka.

Brudpar Svärdsjö kyrka. Foto: Magnus Stålberg
Brudpar går ut genom kyrkporten i Svärdsjö kyrka. Foto: Magnus Stålberg

Årets första bröllopsuppdrag var i Sundborn där Sofia och Joakim gifte sig. Det blev en fantastisk dag med fotografering före bröllopet, under ceremonin och sedan resan med kyrkbåt till festplatsen.

Bröllop i Sundborn. Mottagning efter vigselceremonin. Foto: Magnus Stålberg
Brudpar i kyrkbåt efter bröllop i Sundborn. Foto: Magnus Stålberg

För drygt ett år sedan gjorde jag en resa till Lofoten. Jag kom hem med massor av bilder och minnen. Alla intryck var svåra att smälta men nu tyckte jag att det var dags för bilderna att få "visa upp sig". Därför har jag gjort en kortfilm som visar lite av det enorma landskap som jag mötte i maj förra året.


Jag tyckte det var dags för ett nytt nummer av mitt digitala magasin Bilderavmig Magasin så nu är det publicerat. Du läser det kostnadsfritt här. Klickar du på den rektangulära symbolen i nedre högra hörnet får allt i fullskärm.


Jag gör en hel del fotograferingar för tidningar och på senhösten 2016 gjorde jag ett jobb med cyklisten Clara Lundmark. Vi fotade i velodromen i Falun och idag landade tidningen i brevlådan. En av bilderna hamnade dessutom på omslaget. Jätteskoj och ett stort tack till Mediaspjuth i Karlstad för bra samarbete.

Omslagsbild på Clara Lundmark i tidningen Cykla.

Svenska Mordgåtor säljer en festaktivitet som tusentals svenskar redan provat på. Tillsammans med min kommunikationsbyrå Gobolito genomförde jag en fotografering av en fest där deltagarna spelade mordgåtan Döden är en schlager. Deltagarna gav allt och det var tacksamt att vara fotograf. Här är några kvällens karaktärer i full aktion.

Festdukning på mordgåtan Döden är en schlager.
Karaktären Kurt Karlsson i mordgåtan Döden är en schlager.
En schlagerdiva i full aktion.
Göte Galt är en av karaktärerna i Döden är en schlager.

Världseliten var på plats vid Svenska Skidspelen och även jag var där. Här är några av mina bilder från tävlingarna.

Stina Nilsson prickar målgången perfekt och vinner damernas sprint i Svenska Skidspelen 2017.
Marit Björgen vann damernas masstart över 15 km i Svenska Skidspelen 2017.
Calle Halfvarsson i Svenska Skidspelen 2017.
Martin Johnsrud Sundby i Svenska Skidspelen 2017.
Emil Iversen vann herrarnas masstart över 30 km i Svenska Skidspelen 2017.
Stina Nilsson i närbild vid Svenska Skidspelen 2017.

Jag anlitas ofta av Svenska Mordgåtor och den här gången tog vi ett gäng bilder för att illustrera hur olika karaktärer kan se ut. Det blev några roliga timmar i studion och här är slutresultatet.

Tolv karaktärer i mordgåtor från Svenska Mordgåtor.
Promotionbild för boken Shoes Coloring Book av Serendipity by C

Illustratören Carina Sundberg (Serendipity by C) har gjort en bok med skoillustrationer för färgläggning. Boken uppmärksammas över hela världen och jag anlitades för att ta några promotionbilder.

Om du är nyfiken på boken kan du läsa mer om boken Shoes Coloring Book på AdLibris webbplats.